Tinggalkan jejak korang disini ya ^_^

Sunday, August 4, 2013

Sotong sumbat masam-masam manis :)


Assalamualaikum w.b.t

Ehermm...lama Iman tak updated blog, join giveaway je yang selalu..hehe
Ok, tak mau sembang banyak-banyak, hari ni Iman nak kongsi dengan korang semua satu resepi untuk juadah berbuka puasa nanti, baru ja siap masak tadi :) Iman amek dari buku resepi ni...try2 alhamdulillah menjadi, tapi rasa belum tau lagi la, sebab puasa, harap-harap sodap lah kan..erk,,hehe.

Sotong sumbat masam2 manis :)

Bahan-bahannya adalah:

Untuk isi yg akan disumbat nanti: 

 200 gram udang
2 biji telur
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
2 biji bawang merah
1 tangkai daun bawang
1 tangkai daun sup
1 sudu minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan untuk sambal masam2 manis:

1 labu bawang besar (dihiris kasar)
1 ulas bawang putih (dihiris)
5 sudu makan sos tomato
5 sudu makan sos cili
2 sudu makan cili kisar
1 sudu teh gula
1 tangkai daun bawang
2 susu makan minyak masak
garam secukup rasa

********
tak lupa juga bahan utama:
 500gm sotong (dibuang kulit dan dibersihkan)

Cara-caranya:

Cara membuat bahan sumbat:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan udang, kacau rata.
2. Masukkan telur dan biar sebentar, kemudian hancurkan.
3. Masukkan garam, cili merah, cili hijau, daun bawang dan daun sup, kacau rata.
4. Tutup api dan ketepikan.
5. Sumbatkan bahan-bahan yang siap di masak tadi
kedalam sotong, sematkan dengan lidi.

Cara membuat sambal:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih 
dan cili kisar sehingga wangi.
2. Masukkan sos cili, sos tomato dan gula, kemudian kacau rata.
3. Akhir sekali masukkan sotong dan biar sehingga mendidih.
4. Siap dihidangkan, taburkan daun bawang diatasnya.



Hasilnya :)



Selamat mencuba ya ^_^





4 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...